Какво се крие зад търговското споразумение между ЕС и САЩ?

Чували ли сте за ТПТИ или TTIP?!? Едва ли..! А и да сте чули нещо, най-вероятно то е, че благодарение на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции ни очаква невероятен икономически възход, който ще напълни семейните ни сметки. Вярвате ли, обаче, че от преговори, водени в пълна секретност, може да очакваме позитивни промени?!?

Едно е сигурно, ако се случи това споразумение, промените в живота ни са гарантирани!

Ако искаш да помислим заедно кой ще спечели и кой какво ще загуби, заповядай!

Ето и накратко предсловието:

В момента в пълна тайна за гражданите текат преговори за сключване на търговско споразумение между ЕС и САЩ, наричаноТрансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).  Преговорите са насочени към премахване на пречките пред търговията в редица икономически сектори (мита, регулиране, ограничения по отношение на инвестициите и др.), с цел да се улесни търговския обмен на стоки и услуги между ЕС и САЩ.

Европейските граждани имаме пълното основание да се притесняваме от ТПТИ, защото преговарящите се опитват да стимулират икономическото развитие на корпорациите за сметка на опазването на околната среда и общественото здраве. Н         а карта е поставена способността на обществата от двете страни на Атлантика да определят независимо своите политики по отношение на климатичните промени, на ГМО продуктите и културите, на токсичните химикали, използвани в земеделието и други сфери, на технологията „хидрофракинг“ и др.

ttip

Повече за ТПТИ можеш да научиш на: www.zazemiata.org

-->