·

Беглика 2009

БЕГЛИКА FREE FEST !

5 – 9 Август 2009

www.2009.beglika.org

 

Фестивалът, който тази година беше в местността Балтъбоаз, не просто събра музиката, хората и природата, но показа нагледно устойчивите практики, които могат да бъдат пример за всяка защитена местност в страната.

3 дни музика, 2 сцени, повече от 15 работилници (от домашна козметика, през йога до съвременнен танц), 10 презентации на природозащитни теми, кирпичен бар, италиански цирк, рампа за летене, въжена градина, каяци, планински колела, волейбол, батут, диви ягоди и боровинки и специално изградени за случая компостни тоалетни бяха на разположение за гостите на феста.

Гвоздеят на музикалната програма несъмнени бяха гостите от балкан бийт сцената – BJ Nevenko и BJ Crna Trava и Shakalakazoo, които не оставиха гостите на феста да си починат от танци повече от 10 часа. Любовта се оказа взаимна, след като и „би-джеите” споделиха с организаторите, че никога не са свирили пред публика, която да разбира толкова добре сетовете им, миксиращи балканските ритми и електронната музика.

Експериментът наречен „Беглика Фест” успя да докаже, също и че неправителствените организации, работещи в сферата на природоопазването могат да работят успешно заедно за една кауза – на събитието под различна форма взеха участие над 40 организации. Всеки ден гостите на феста можеха да чуят и презентации на различни теми,свързани с усточйивото развитие, еко-строитеслство, еко-земеделие, климатичните промени, компостиране, биоразнообразие и др. от най-добрите в сферата си.

 

·

Беглика 2008

Волни сред природата!

7-10 Август 2008

www.2008.beglika.org

След Беглика 2008

Сред борови иглички, прохладата на язовир Голям Беглик, лъчите на родопското слънце и не малко количество кал първото издание на Беглика Фест показа, че е възможно да живеем в хармония с природата, макар все още да ни е трудно. Седмица след приключването на феста все още отзвучават звуците на хора и птички, свирните на майстор Колю, подрънква сготвеният от Мерудия „Боб в гърне“. Още помним вълнуващото мокро изпълнение на Уикеда и несъмнено – концерта на Теодосий Спасов. Някои може би се изплашиха, че с врявата сме прогонили глухаря, но неговите местообитания отстоят на 10-15 км от пространството на феста.

Беглика Фест показа, че природоопазването е възможно, че в България има млади хора, за които активният легинг и безспирният биринг не са единствените спортове, които могат да се практикуват в планината. Светлинка в тунела има, въпреки че все още палехме огньове на непозволени места, а разделното изхвърляне на отпадъците се оказа задача, непосилно тежка.

Беглика Фест издържа теста за икономически самоиздържащ се фестивал, в който основният ресурс се оказа трудът на доброволците и желанието на младите хора да направят нещо истинско и да запазят природата чиста. Затова благодарим най-вече на всички, които се включиха в подготовката и организацията на фестивала – кой с каквото може, а също и на всички хора, които си купиха фланелки на феста.

Беглика – екипа